op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Welk speelgoed koop je voor kinderen?

We schreven hier dat het hebben van teveel speelgoed niet goed is voor kinderen. Misschien heb je besloten heel wat speelgoed weg te doen en minder te kopen. Maar; welk speelgoed koop je voor je kinderen? In dit stuk geven we je wat tips.

Wat wij belangrijk vinden bij de vraag ‘welk speelgoed koop je voor je kinderen’ is dat het speelgoed de ontwikkeling stimuleert, én dat het speelgoed duurzaam is.

Speelgoed dat de ontwikkeling stimuleert

Stel je zelf steeds de vraag voordat je iets aanschaft:

 • Sluit dit speelgoed aan op de behoefte en leeftijd van het kind?
 • Stimuleert dit speelgoed kinderen om hun fantasie te gebruiken?
 • Laat dit speelgoed kinderen zelf ontdekken?
 • Stimuleert dit speelgoed ‘open ended play‘?
 • Kent dit speelgoed veel verschillende mogelijkheden?
 • Stimuleert dit speelgoed de creativiteit van het kind; ‘out of the box’ denken.

Antroposofisch speelgoed voldoet eigenlijk altijd aan bovenstaande eisen. Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Je kunt je voorstellen dat zulk speelgoed de ontwikkeling stimuleert, en daarom goed speelgoed is.

Vaak is antroposofisch speelgoed niet tot in detail uitgewerkt. Een poppetje heeft bijvoorbeeld een vrij neutrale, of helemaal geen, gezichtsuitdrukking, zoals hier bij dit meesleepbeest of deze forest family poppetjes; zo kan het kind zelf bepalen of de pop boos, blij of verdrietig is.

Antroposofisch speelgoed wordt vaak handgemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. En dat is ook iets om over na te denken bij de vraag welk speelgoed koop je voor je kinderen? Dat de mensen die het gemaakt hebben, er ook plezier aan hebben beleefd, en dat onder fijne omstandigheden hebben kunnen doen.

Duurzaam speelgoed

Op onze website vind je hier een uitgebreide beschrijving van duurzaam speelgoed. In het kort komt het er op neer dat we met duurzaam bedoelen: geproduceerd met een zo min mogelijke belasting voor de natuur en het milieu en dat het lang mee gaat.

Welk speelgoed koop je voor kinderen?

Deze vraag kunnen we heel kort beantwoorden dus: speelgoed, dat naast leuk is om mee te spelen, ook de ontwikkeling van kinderen stimuleert én duurzaam is!

0
  0
  Jouw winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de shop