op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Welk speelgoed hoort bij welke leeftijd

Het is natuurlijk fantastisch als er in je omgeving veel vrienden met kinderen zijn. Aan de andere kant kan het je soms ook extra stress opleveren. Het geeft een nieuwe dimensie aan verjaardagen, want: op andere tijdstippen en inclusief rondrennende kinderen. En het stelt je ook voor een hele nieuwe uitdaging; wat koop ik voor cadeautje? Want welk speelgoed hoort bij welke leeftijd? Dat kan nog best ingewikkeld zijn, vooral als je weet dat het niet goed is voor de ontwikkeling van een kind om speelgoed aan te bieden dat eigenlijk voor een ouder kind bedoeld is.

Allereerst is natuurlijk belangrijk: ieder kind ontwikkelt zich op een andere manier, en maakt stappen in de ontwikkeling op andere momenten. Dat er op een verpakking staat dat iets ‘geschikt is voor 3+’ wil dus niet zeggen dat jouw neefje van 3.5 het ook leuk vindt. Maar buiten de ‘uniqueness’ van ieder kind, zijn er wel een paar rode draden die we graag met je delen als antwoord op de vraag: welk speelgoed hoort bij welke leeftijd?

Speelgoed voor baby’s (0 – 1)

Voor baby’s is alles nieuw in de wereld, ze zijn echt nog aan het ontdekken. En dat doen ze door gebruik te maken van hun zintuigen. Het is dan ook goed om speelgoed aan te bieden dat de zintuigen prikkelt. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld deze olifant met knisperende oortjes. Het beestje is zacht, en zodra de oortjes aangeraakt worden hoor je een knisperend geluidje.

Iedereen kent natuurlijk het klassieke beeld van een baby die alles in zn mond stopt. Wanneer een baby in zo’n fase zit is het leuk en goed om speeltjes aan te bieden die daar bij passen. Bijvoorbeeld dit bijtspeeltje. Een Paddestoel van 100% natuurlijk rubber. Dat is weer een heel ander soort materiaal dan dit houten speeltje dat ook volledig veilig is om in de mond te stoppen en een ander geluid geeft wanneer je er ergens mee tegen aan tikt.

En een hele goedkope optie? Een baby kan zich ook goed vermaken voor een spiegel!

Speelgoed voor dreumesen (1 – 2)

Een dreumes is ineens zoveel groter dan je pasgeboren baby! Ze kunnen zich al stukken beter voortbewegen (kruipend of lopend), en hebben ook hun fijne motoriek al veel meer ontwikkeld. Zo vinden kinderen van deze leeftijd het vaak heel leuk om dingen ergens in te doen, en er vervolgens weer uit te halen. Of om iets te bouwen en dat vervolgens weer om te gooien. Stapeltorens, telramen, trekspeeltjes en blokken voorzien in deze behoeften. Spelenderwijs leren kinderen op deze manier de begrippen ‘in’, ‘op’, ‘uit’, ‘boven’ en ‘onder’.

Ook in bad gaan is een ware belevenis voor de dreumes. Hoe leuk is het dan om ook daar de gelegenheid aan te grijpen lekker te blijven spelen? Bijvoorbeeld met dit leuke badspeeltje.

Speelgoed voor peuters (2 – 4)

Omdat peuters het heerlijk vinden om ‘te doen alsof’ zijn voor deze leeftijd knuffels ook weer heel erg leuk. Er ontstaan ware interacties en conversaties tussen je peuter en de knuffel. Hoeveel avonturen kan jouw peuter wel niet bedenken samen met dit aapje?! Ook deze rollende diertjes en autootjes zijn op deze leeftijd een groot succes.

Grote kans dat je peuter ook begint met het imiteren van de mensen om zich heen, en krijg je op een dag wel twintig ‘zelfgebakken’ koekjes voorgeschoteld. In die fase is het leuk om speelgoed aan te bieden dat hier op aansluit zoals bijvoorbeeld een theeserviesje. Dit soort speelgoed moedigt ‘symbolisch spelen’ aan.

Speelgoed voor kleuters (4 – 6)

Kleuters zijn dol op rollenspellen: ‘dat jij dan de vader was en ik de moeder’. Geef je ze een poppenhuis of boomhut met bijpassende meubels en poppetjes dan staat dat garant voor heel wat speelplezier.

Omdat kleuters zich ook al wat langer kunnen concentreren vinden ze het vaak ook leuk om wat meer gefocust bezig te zijn. Bijvoorbeeld met deze puzzel voor de jongere kleuters of deze voor oudere kleuters.

Conclusie

Hopelijk hebben we je wat handvatten gegeven om de vraag: ‘welk speelgoed hoort bij welke leeftijd’ te beantwoorden. In onze winkel hebben we ons speelgoed ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën: baby, dreumes, peuter, kleuter, kind. Wellicht heb je daar ook iets aan!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop