op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Fantasiespel en het belang ervan

Als we het hebben over de ontwikkeling van kinderen, gaat het vaak over: kan hij al zitten? Loopt ze al? Hoe gaat het lezen, en is de woordenschat voldoende? Zeker, allemaal erg belangrijke stappen in de ontwikkeling van een kind, maar waar we het weinig tot nooit over hebben is de fantasieontwikkeling. En dat is jammer, want we moeten fantasiespel en het belang ervan niet onderschatten. Sterker nog: het is een hele belangrijke ontwikkelingsfase.

Het begin van fantasieontwikkeling

Wanneer een kind zo rond de een jaar is zul je merken dat ze je na gaan doen. Dan ‘doen alsof’ is het eerste begin van de fantasieontwikkeling. Kinderen spelen de werkelijkheid na die ze op dat moment zien: papa is aan het opruimen, je kind gooit ook wat blokjes in een bak. Ongeveer bij 18 maanden gaan kinderen hun fantasie écht gebruiken; ze gaan daadwerkelijk dingen verzinnen. Dit is naar onze mening net zo’n groot juich-moment waard als de eerste stapjes want je kind heeft zojuist ontdekt dat er naast de werkelijkheid nog iets anders bestaat; een fantasiewereld. En in die wereld is álles mogelijk.

Het belang van fantasiespel

Een bekende quote van Maria Montessori luidt: “play is the work of the child”. En zo is het, want het overgrote deel van de dag zijn kinderen bezig met spelen. Gelukkig maar, want van spelen leren kinderen heel veel wat van pas komt in de rest van hun leven. Dingen als empathie, vooruit denken, je een reactie van een ander voorstellen, sociaal inzicht, je inleven in een ander en sociaal contact; de basis wordt allemaal gelegd tijdens fantasiespel. Ook als je kind ergens bang voor is, kan het helpen om fantasiespel in te zetten en zo emoties te uiten en ervaringen te verwerken. Het belang van fantasiespel is dus wel duidelijk: jezelf en de wereld om je heen ontdekken.

Speelgoed dat fantasiespel stimuleert

Zonde eigenlijk he, dat er tegenwoordig op scholen steeds minder ruimte is voor spel, en steeds vroeger bezig wordt gegaan met ‘dingen leren’. Daarom misschien wel nóg belangrijker om als ouders een gevarieerd speelgoed aanbod in huis te hebben dat genoeg ruimte overlaat voor fantasie ontwikkeling en fantasiespel, of ‘open ended play‘.

Vind je het moeilijk te bedenken wat je kunt aanschaffen om de fantasie ontwikkeling en het fantasiespel van je kinderen te stimuleren? Wij geven je een aantal tips voor het begin van een mooi aanbod.

 • Een set organische klei om lekker bezig te zijn met de handen
 • Een Amsterdams pakhuis om situaties van alledag na te spelen
 • Een setje poppetjes voor in het pakhuis
 • Een blokkenset om fantasiebouwwerken te maken
 • Een stapelaar om te gebruiken als grot, als berg, als glijbaan, als brug, of…

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen. Maar we willen niet teveel suggesties in een keer geven, want we weten inmiddels ook dat teveel speelgoed voor keuzestress zorgt. En hoe leuk is het, om steeds te sparen voor nieuwe items, en zo jullie collectie uit te breiden.

0
  0
  Jouw winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de shop