op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Montessori speelgoed, wat is dat?

Speelgoed dat past bij het gedachtegoed van Maria Montessori noemen we voor het gemak maar even: Montessori speelgoed. Maar wat is dat precies? Wat zit erachter, en hoe herken je het? In deze blog wat meer uitleg.

Montessori

Maria Montessori komt uit Italie en is daar de eerste vrouwelijke arts. Later wordt ze benoemd tot Hoogleraar Antropologie én studeert ze Pedagogiek. Het laatste deel van haar leven woont ze in Nederland; ze wordt hier benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ook ontvangt ze een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Een ambitieuze en succesvolle vrouw!

Het idee achter de werkwijze van Maria Montessori wordt vaak samengevat in de zin: “help mij het zelf te doen”. Een kind heeft een natuurlijke en intrinsieke motivatie om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen. Wij als  opvoeders kunnen er zorg voor dragen de behoeften van een kind te zien en daar op in te spelen. Door het aanbieden van de juiste materialen.

Montessori speelgoed aanschaffen

Wat zijn belangrijke dingen waar je op kunt letten als je Montessori speelgoed aan het assortiment van je kinderen wilt toevoegen?

 • Zorg dat het speelgoed past bij de behoeften en het ontwikkelingsniveau van je kind
 • Montessori speelgoed spreekt vaak meerdere zintuigen tegelijkertijd aan; leren doen kinderen niet alleen door te luisteren en te observeren, maar bijvoorbeeld ook door te voelen, ruiken en proeven
 • Montessori speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen omdat deze kinderen in contact brengen met de natuur en ze over het algemeen veiliger zijn wanneer ze in de mond gestopt worden
 • Montessori speelgoed is vaak ook realistisch speelgoed; liever een kind laten spelen met een speelgoed paardje dan met een speelgoed eenhoorn. Het paard zien ze buiten ook in de wei staan, een eenhoorn zullen ze nooit in het echt tegenkomen. Dat kan voor kinderen verwarrend zijn
 • Montessori speelgoed heeft vaak een doel; dingen die wij in de volwassen wereld ook gebruiken maar dan in een kindermaatje

Voorbeelden van Montessori speelgoed

Stapeltoren van hout: deze toren helpt kinderen te werken aan hun fijne motoriek. Ook is het een introductie in het concept van ‘formaat’ omdat de ene ring net wat groter is dan de andere en ze gesorteerd kunnen worden van groot naar klein en andersom

Geometrische puzzel van hout: met slechts vier verschillende vormen en kleuren helpt deze puzzel kinderen om kleuren en vormen te herkennen. En fijn voor de motoriek omdat alle stukken gemakkelijk vast te pakken zijn.

Realistische diertjes van vilt: vanuit Montessori oogpunt, hoe realistischer hoe beter. Dat leert kinderen namelijk echt iets over de wereld om hen heen; je kunt alle lichaamsdelen van het dier benoemen zoals ogen, oren, hoeven en vacht.

Telraam regenboog: de klassieke Montessori manier om kinderen rekenvaardigheden en kleurherkenning aan te leren. Met een telraam kan optellen en aftrekken heel visueel gemaakt worden.

Theesetje van hout: een kind ziet zijn ouders thee zetten en wil dat graag zelf ook doen. Perfect om een realistisch rollenspel mee te spelen.

Blokken: met oneindig veel leermogelijkheden zijn blokken een onmisbaar speelgoed. Tellen, stapelen, bouwen, omgooien, sorteren van licht naar donker. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Regenboog stapelaar: deze regenboog is leuk voor zowel jong als oud. In het begin om kleuren te herkennen en de fijne motoriek te stimuleren en later voor meer uitdagende spelletjes zoals het bouwen van een toren. Ook verkrijgbaar in een grote uitvoering.

0
  0
  Jouw winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de shop