op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Genderneutraal speelgoed is de toekomst

Wat een leuk nieuws vanmorgen in het AD. Frankrijk stopt met het indelen van speelgoed in een jongens- en een meisjescategorie. Er wordt opgeroepen meer speelgoed te ontwikkelen dat niet discrimineert. Meer genderneutraal speelgoed dus.

Stereotiep speelgoed

In het artikel van AD wordt een voorbeeld genoemd waarin zo’n stereotype overduidelijk naar voren komt: twee identieke speelgoedsetjes met medische instrumenten. Het ene is roze met de tekst: ‘voor meisjes die verpleegster willen worden’, het andere setje is blauw en heeft als opdruk: ‘voor jongens die dokter willen worden’. Dat soort dingen. Bizar he?! En toch is het nog steeds overal om ons heen, en vaak zien we het misschien niet eens omdat we er zo aan gewend zijn, Maar ga je er op letten, dan valt het op. En misschien wel nergens zo ‘in your face’ als tussen het speelgoed.

En nu roept onze eigen minister Ingrid van Engelshoven speelgoedfabrikanten ook op om hun speelgoed onder de loep te nemen. Weg met de typische rolmodellen. Eerder dit jaar gaf van Engelshoven een TEDx talk waarin ze het gebrek aan genderneutraal speelgoed ook al aankaartte (op 5.50 geeft ze een voorbeeld uit de speelgoedindustrie). Go Ingrid!

Kom vroeg in actie

Genderneutraal speelgoed ligt natuurlijk helemaal in lijn met een van de ‘hotste topics’ van dit moment; gelijkheid voor iedereen. In dit geval voor mannen en vrouwen. Een hot en happening onderwerp: meer vrouwen aan de top, meer meisjes de techniek in en minder seksisme in het bedrijfsleven. En hoe we dat dan moeten bereiken. In het AD artikel wordt genoemd dat een kind in de eerste duizend levensdagen wordt gevormd. In die periode ontstaan ook de onbewuste vooroordelen. Als je discriminatie op latere leeftijd wilt voorkomen, moet je dus in de vroegste kinderjaren in actie komen. 

Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dit al tijden; seksebepaald speelgoed heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen. In het artikel op AD wordt het mooi aangehaald: als je meisjes nooit technisch speelgoed aanbiedt, kunnen ze zich ook moeilijk voorstellen dat ze later een technisch beroep zouden kunnen kiezen.
Wist je eigenlijk dat de hersenen van jongens en meisjes gelijk zijn bij de geboorte? Die hersenen worden gevormd door wat ze wordt aangeboden. Als ouders kun je dus echt best veel doen.

Wat wij doen

Toen ik zwanger was van Fos hebben wij er voor gekozen niemand te vertellen dat er een jongetje onderweg was. De reden? Wij wilden geen blauwe kleertjes of stereotype speelgoed krijgen (wat onvermijdelijk is, omdat het er nou eenmaal ingebakken zit).  

Wij proberen bewust bezig te zijn zo genderneutraal mogelijk op te voeden. Daar hoort ook genderneutraal speelgoed bij. Een van zijn lievelingsknuffels (voor zover dat kan; het kind is 6.5 maand – wij dringen hem zijn lievelingsknuffels natuurlijk nog op, maargoed je begrijpt het idee) is het Maileg ballerina muisje

Ook bij Reiger en de Raaf hebben wij er bewust voor gekozen speelgoed in categorieën in te delen (spelen, bouwen, knuffelen etc) en niet ‘jongens’ en ‘meisjes’. We zeggen bijvoorbeeld ook nergens “leuk voor ‘stoere jongens’ of voor ‘lieve meisjes’”. Verder proberen we ook steeds meer genderneutraal speelgoed te verkopen, zoals bijvoorbeeld alles van Grapat

Wat kun je zelf doen

Kijk eens kritisch naar het speelgoed van je kind, bied je verschillende soorten speelgoed aan? Vergeet vooral ook de boekjes die je voorleest niet te bekijken, vaak sluipen daar ook stereotypen doorheen. 

Bottomline: niks mis met meisjes die spelen met een pop en jongens die spelen met auto’s (om maar weer zo’n ingebakken stereotiep te benoemen), maar ben je er bewust van. Biedt het allebei aan, bepaal niet voor je kind maar geef het wat te kiezen. 

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop