op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Jaartafel of seizoenstafel voor beginners

Wij hadden vroeger in de klas en thuis altijd een jaartafel of seizoenstafel staan. Vooral van de herfst kan ik me nog goed herinneren dat we naar buiten gingen om schatten te zoeken voor op de tafel. Mooie bladeren en eikeltjes bijvoorbeeld, waar we dan eikelmannetjes van maakten.

Ik ben dus opgegroeid met de jaartafel, en ben zeker van plan om er zelf thuis ook een neer te zetten als Fos iets ouder is. Nou ben ik niet persé de meest creatieve persoon op aarde (heb wel de goede ideeën; de uitvoering is vaak wat minder haha), en ik weet ook van mezelf dat ik geen uren ga besteden aan het creëren van poppetjes voor op de jaartafel. Maar dat is dus niet erg, je maakt de jaartafel die bij jou past. 

Waarom een Jaartafel

Het is lastig om een klein kind uit te leggen dat het ‘nog twee weken duurt’ of dat ‘na de winter de lente aanbreekt’. Het begrip ‘tijd’ is voor kinderen erg abstract. Tegelijkertijd is het wel fijn voor kinderen om wat voorspelbaarheid in hun leven te hebben. Het spreekwoord ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ bestaat niet voor niks. Door het komen en gaan van de seizoenen en bepaalde terugkerende gebeurtenissen inzichtelijk te maken zullen kinderen op den duur begrijpen dat de tafel mee veranderd. Een jaartafel kan kinderen dus helpen de kringloop van het jaar te begrijpen, het komen en gaan van gebeurtenissen. Het geeft ze houvast in het drukke en chaotische leven. 

De regels van een jaartafel 

Ja, die zijn er dus niet echt. Dat maakt het ook zo leuk, want anders wordt het toch al snel een moetje. Je richt ‘m in zoals je dat zelf wilt, en je veranderd hem ook wanneer je dat zelf wilt. Sommige mensen zijn heel fanatiek en hebben iedere maand een nieuwe jaartafel, en anderen veranderen de jaartafel alleen met de seizoenen. Ik kan me zo voorstellen dat dat laatste voor mij geldt, en dat ik op de herfsttafel ook wat aandacht besteed aan Sinterklaas, op de wintertafel wat aandacht aan Kerst en op de Lentetafel wat aandacht aan Pasen.

Je eerste jaartafel maken

Hou het simpel! Denk niet te moeilijk. Je hoeft geen speciale tafel aan te schaffen (kan natuurlijk wel, dan kan ik je deze uit ons assortiment van harte aanbevelen. We hebben hem ook een slag groter, als je echt wilt uitpakken. Maar een plankje in een kast of een hoekje van de vensterbank kan ook als jaartafel dienen. 

Vervolgens richt je dat plekje in met dingen van het seizoen of het feest waar je de tafel voor wilt maken. Het is handig om met een basis te beginnen, kijk daarvoor vooral eens naar de Speelzijde van Sarah’s Silks. Grapat heeft mooie seizoensets voor de Lente, Zomer, Herfst en Winter. Maar het is juist leuk om er ook samen met je kindje op uit te gaan om de tafel in te richten. Blaadjes, een takje met besjes, of bijvoorbeeld schelpen en zand voor de zomertafel. Laat je fantasie (en die van je kind!) de vrije loop. Je hoeft niet alles te kopen. Zelf maken is ook heel leuk, als je daar zin in hebt. Iets sparen voor op de jaartafel kan natuurlijk ook. Zoals houten diertjes; een lammetje of varkentje voor op de lentetafel.

Je kunt de jaartafel goed combineren met de jaarring of de weekkalender, zo sta je er ongedwongen al regelmatig bij stil en wordt het een onderdeel van de dag, net zoals voorlezen of tandenpoetsen. Je hoeft ook echt niet krampachtig het hele jaartafel gebeuren uit te leggen aan je kindje. Begin er gewoon zelf mee en je zult zien dat het zo geleidelijk aan een normaal onderdeel van jullie leven wordt. 

Veel plezier! 

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop