op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

‘Crossing the midline’ activiteiten

Regelmatig vragen mensen mij tips over hoe bepaald speelgoed gebruikt kan worden. Super leuk vind ik, want hoewel het antwoord vaak begint met ‘kinderen kunnen dit zelf vaak heel goed verzinnen’ is het soms toch fijn een beetje op weg geholpen te worden. Afgelopen week kreeg ik de volgende vraag:

Heb je specifieke suggesties voor spelletjes om te doen met een bijna twee jarige waarbij ‘crossing the midline’ wordt geoefend?

Wat is ‘Crossing the midline’

Crossing the what? denk je nu. Maar het is eigenlijk heel simpel. Bedenk een lijn in het midden van het lichaam die het in twee helften verdeeld (links en rechts). ‘Crossing the midline’ is het vermogen om die lijn te kruisen met de armen en benen. Klinkt nog steeds vaag? Het gaat er om dat – wanneer je dit kunt – je in staat bent om een taak uit te voeren aan de tegenovergestelde kant van het lichaam: met je rechterhand iets oppakken dat zich aan de linkerkant van je lichaam bevindt bijvoorbeeld.

Waarvoor is Crossing the midline belangrijk

Crossing the midline is belangrijk in de ontwikkeling van je kind omdat het ervoor zorgt dat ze beiden lichaamsheften samen gebruiken, zoals bij bijvoorbeeld het aantrekken van sokken en schoenen, bij schrijven of bij het gebruiken van een schaar. De rechter- en de linkerhelft van de hersenen werken samen. Iemand die in kleermakerszit kan zitten die heeft ‘the art of crossing the midline’ onder de knie zeg maar. En hoewel we dit echt allemaal vanzelf wel leren, is het soms toch leuk om het met behulp van spelletjes een beetje te oefenen met je kind.

Spelletjes om crossing the midline the oefenen

Ideeën om crossing the midline met je kind te oefenen terwijl het voor je kind gewoon een leuk spelletje lijkt:
– Teken op een groot stuk papier een grote 8 en laat je kind dat patroon volgen met autootjes of een diertje op wieltjes. Hierbij steeds gebruikmakend van één hand (en deze af en toe afwisselen)
– Spelen met gekleurde munten. Je legt links van het lichaam alle munten en aan de rechterkant bakjes in dezelfde kleuren als de munten. Laat je kindje de munten oppakken en zonder te laten vallen naar rechts verplaatsen in het bakje met dezelfde kleur (dit kan natuurlijk ook gewoon met gekleurde papiertjes of blokken, of met onze eikeltjes sorteerset). Vergeet niet te wisselen van kant 🙂

sorteer setjes eikeltjes en bakjes


– Tijdens badtijd kun je je kindje zichzelf laten wassen: allebei de voetjes met één handje, en dan nog een keer met het andere handje enzovoort
– Laat je kindje zitten op een groot vel papier. Geef het een krijtje en laat het een grote boog om zichzelf heen tekenen (zonder het krijtje over te pakken van hand). Geef iedere keer een andere kleur krijtje, zodat er een grote regenboog om je kindje ontstaat

Super veel manieren om ‘crossing the midline’ te oefenen dus. Heb jij nog leuke andere ideeën? Ik hoor ze graag van je!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop