op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Mijn kind speelt niet met speelgoed. Help!

Kind speelt niet met speelgoed. Dat klinkt gek he? Vond ik eerst ook. Maar tegenwoordig niet meer, want naast dat ik nu zelf een kind heb waar ik het ook bij zag, hoor ik ook vaak van ouders dat hun kind toch echt alleen speelt met speelgoed met batterijen, lichtjes, geluiden en felle kleuren. Het mooie, duurzame, open ended speelgoed laten ze links liggen. Dat is geen goed nieuws voor onze webshop, want dat is nou juist het speelgoed dat wij verkopen 🙂 Gelukkig blijkt het allemaal niet zo erg te zijn en kun je met een paar simpele tips ook jouw kind laten spelen met ons ‘passieve’ speelgoed.

Open ended play

Allereerst; weet je niet wat open ended play is? Lees dan even deze blog die ik er over schreef. We hebben het hier dus over ‘passief’ speelgoed. Speelgoed zonder doel, zonder batterijen, lichtjes en geluid. Speelgoed waar kinderen zelf spel bij moeten verzinnen. En dat kan moeilijk zijn, want hoeveel makkelijker is het wanneer je op een knopje drukt en iets begint te springen en te zingen? Snel resultaat, wie houdt er niet van?! Maar juist voor de (fantasie) ontwikkeling van kinderen is het zo belangrijk om zélf spel te verzinnen. Wanneer dat eenmaal lukt, zul je ook merken dat juist het open ended play spel een stuk langer duurt en dat je kind veel geconcentreerder is tijdens dit spel. Je kunt je niet meer voorstellen dat je je ooit herkende in de ‘kind speelt niet met speelgoed’ stelling.

Vijf tips

Maargoed, hoe dan he? Je hebt al dat prachtige houten speelgoed in de kast staan, de kleuren mooi op elkaar afgestemd, je krijgt zelf bijna zin om er mee te spelen. Maar je kind kijkt er niet naar om. Je legt je bijna neer bij het feit dat jouw kind niet met speelgoed speelt, en bent geneigd over te stappen naar goedkope plastic prullen. Maar probeer eerst eens een tijdje de volgende tips, grote kans dat het je gaat helpen.

1. Voordoen

Soms hebben kinderen het even nodig om verschillende manieren te zien hoe er met speelgoed gespeeld kan worden. Heb je bijvoorbeeld een mooie stapelaar op de plank staan, dan kun je voordoen dat de bogen een brug zijn waar auto’s overheen rijden – of juist onderdoor. Ook kun je van de bogen kleine Wobbelbordjes maken waar poppetjes of muisjes op aan het ‘wobbelen’ zijn. Met ‘voordoen’ bedoel ik trouwens: ga lekker zelf even zitten spelen. De aandacht van je kind wordt hierdoor veel meer geprikkeld dan wanneer je er om vraagt.

2. Less is more

Eerder schreef ik een blog over keuzestress bij kinderen. Hier lees je ‘m. In het kort: het hebben van teveel keus kan verlammend werken, óók bij kinderen. Wanneer ze die bergen speelgoed zien weten ze niet waar ze moeten beginnen en beginnen daarom maar niet echt. Ook zullen ze minder lang spelen als ze iets hebben uitgekozen, omdat ze constant denken: er is nog meer waar ik mee wil spelen. Het is dus echt key om weinig verschillende soorten speelgoed te presenteren aan je kind. Er zijn onderzoeken die zeggen dat 5 stuks genoeg is. Dit gaat dan om verschillende categorieën. Dus je kunt prima 10 houten diertjes hebben, en dat zien als één stuk.

3. Aantrekkelijk presenteren

Wanneer je een keus hebt gemaakt in een aantal fijne stuks speelgoed is het belangrijk dat je dit op een aantrekkelijke manier presenteert. Bijvoorbeeld op de Montessori manier: een open kast waar je het speelgoed ruimtelijk in neer zet. Je kind kan zo alles goed bekijken en zelf ook pakken waar de interesse op dat moment naar uit gaan. Een fijn meubel om hiervoor te gebruiken vind ik zelf deze ‘kast’ van Woodchuck. Je kunt s’avonds wanneer je kind in bed ligt het speelgoed weer op een nieuwe manier neerzetten, zodat je kind de volgende dag ziet dat er iets veranderd is.

Heb je lego? Dat kun je natuurlijk prima in een mand erbij zetten. Maar zorg ervoor dat je de speelhoek rustig en overzichtelijk houdt.

4. Veranderend aanbod

Het fijne aan steeds 5 stuks kiezen, is dat je de rest van het speelgoed kunt opbergen en hiermee kunt afwisselen. Je haalt bijvoorbeeld na een paar dagen twee dingen weg en plaatst daar twee nieuwe dingen voor in de plaats. Houdt het spannend voor je kind. Door een veranderend aanbod blijft hij of zij geprikkeld.

5. Sluit aan bij de belevingswereld

Bij het uitkiezen van het speelgoed is het handig om aan te sluiten bij de belevingswereld van je kind. Is hij veel bezig met dierengeluiden en koeien in de wei? Kies dan bijvoorbeeld voor houten diertjes. Die kun je ook meenemen tijdens een wandeling en zo samen opzoek gaan naar de paarden, schapen en varkens.

Veel succes met het herorganiseren van de speelhoek van je kind! Super leuk om te doen, met een fijn resultaat. Ik hoor graag jullie bevindingen!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop