op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Reiger en de Raaf’s Favorieten van @thethingswelike

Femke Dam is moeder van twee jongens; Tijmen van 4.5 en Jonas van bijna 3 jaar. Ze is vaste redacteur bij Kleine Globetrotter Magazine én schrijft af en toe voor magazines als Ouders van Nu. Daarnaast is ze freelance fotograaf. Ze fotografeert het liefst kinderen dus is in te huren voor familieshoots, maar ook voor kleine merken en webshops. Met dat laatste ben ik dan weer blij, want de prachtige foto’s bij dit interview komen allemaal van Femkes hand! Wil je meer van haar zien? Kijk dan op haar insta account @storytellingbyfemkedam of website! Femke koopt het liefst duurzaam speelgoed dat lang meegaat en waar op diverse manieren mee gespeeld kan worden. Een perfecte match met Reiger en de Raaf dus! 

Wat vind jij, naast bovenstaande dingen, belangrijk bij het kopen van speelgoed?

Ik vind het ideaal wanneer speelgoed voor meerdere leeftijdscategorieën geschikt is. Onze jongens schelen ‘maar’ 22 maanden maar spelen vaak echt op een andere manier met hetzelfde speelgoed. Dat is heel leuk om te zien. Daarnaast kan ik het ook erg waarderen als speelgoed mooi is. Ik denk dat ik sommige dingen – als de jongens ouder zijn – nooit meer weg doe. Houten dieren of de poppetjes van Grapat, dat is allemaal veel te mooi om weg te doen toch?! 

“Ik kan het waarderen als speelgoed mooi is. Ik denk dat ik sommige dingen – als de jongens ouder zijn – nooit meer weg doe”

Ben je altijd al bezig geweest met bewust kopen voor je kinderen? Wanneer en waarom begon dat?

Dit bewuste zat er eigenlijk altijd al in. Dat wil overigens niet zeggen dat we hier helemaal geen ‘plastic shit’ hebben hoor. Een raceauto met afstandsbediening die Tijmen zoooo graag van Sinterklaas wilde, heeft hij wel gekregen. Maar we proberen het plastic speelgoed echt te beperken. 

En het wordt iedere keer weer bevestigd: onze jongens spelen veel leuker, diverser en langer met ‘open einde’ speelgoed. Die raceauto bijvoorbeeld; dat is dan even leuk, maar hij belandt al snel in een hoek. 

Je hebt veel producten van ons in huis. Vooral Grapat, en Holztiger. Waarom spreekt dit speelgoed je juist zo aan?

Ik ben groot fan van Grapat omdat er zo divers mee gespeeld kan worden. Het prikkelt de fantasie en kinderen maken hun eigen verhaal. Wij verbazen ons er regelmatig over wat ze iedere keer voor nieuwe dingen bedenken. Daarnaast is alles van dit merk echt met liefde gemaakt. En dat zie je. 

Jonas speelt veel met kinetisch zand in de sensorybak en maakt dan zijn eigen wereld met poppetjes, schijven en mandala’s van Grapat. De Holztiger dieren zijn ook echt favoriet voor in de bak want hij doet regelmatig of het een dierentuin of kinderboerderij is. 

Met Tijmen sinds hij op school zit veel bezig met de seizoenen. De ‘loose parts’ van Grapat zijn daar perfect voor. We maken nu een seizoenstafel en daar komen altijd mooie mandala’s van Grapat en dieren van Holztiger aan te pas. Ook de jaarkalender is iets waar hij heel bewust mee bezig is, bijna iedere dag verandert hij zelf de blokjes naar de juiste datum.

Bij ‘open einde’ speelgoed krijg ik regelmatig te horen dat ouders bang zijn dat hun kind niet weet hoe er mee te spelen. Moet jij bij dit speelgoed soms je kinderen helpen om tot spel te komen? 

Ja hoor, het gaat echt niet altijd vanzelf. Soms moet ik ze even aanmoedigen maar dan komen ze al snel in hun spel. Bedenk je maar eens wat je allemaal kan doen met ‘loose parts’. Tellen, rijgen (met de ringen), stapelen, sorteren. 

Hoe moedig je ze dan aan?

Soms maak ik een invitation to play, dan zet ik alles mooi neer en creëer ik dus een soort van wereld voor ze. Dan begint het spel vervolgens vanzelf. 

Ik vind het zelf trouwens heel rustgevend om bezig te zijn met het klaarzetten van zo’n speelwereld. Net zoals het maken van de seizoenstafel. Dat is echt iets om bewust mee bezig te zijn. Samen zoeken naar schatten in de natuur en die vervolgens combineren met mooie houten items die bij een bepaald seizoen passen. Het geeft houvast en dat is mooi om te zien en te voelen. 

“Iedere keer wordt het weer bevestigd: onze jongens spelen veel leuker, diverser en langer met ‘open einde’ speelgoed. Die raceauto bijvoorbeeld; dat is dan even leuk, maar hij belandt al snel in een hoek” 

Wat trouwens ook wel leuk is om te noemen: vaak krijg ik de vraag als je de loose parts, poppetjes en dieren bij elkaar ziet; ‘die dieren zijn toch veel groter dan die poppetjes, is dat niet gek?’ Grappig genoeg lijkt de maat of verhouding helemaal niks uit te maken. De kinderen gaan gewoon op in hun spel. Alleen bij de dieren maken ze van grotere dieren de ‘papa of mama’ en kleinere dieren zijn dan de kindjes. Wat mij betreft dus niet iets waar je rekening mee hoeft te houden als je je collectie met loose parts, poppetjes en diertjes aanlegt! 


Welk product van Reiger en de Raaf staat er nog op je wishlist?

De Raduga Grez bomenset herfst of zomer. Zo mooi. Een perfecte aanvulling voor onze seizoenstafel!

Dank lieve Femke voor dit interview en de prachtige foto’s met onze producten! 

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop