op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Waarom open ended speelgoed niet mag ontbreken

Waarom open ended speelgoed niet mag ontbreken

Open ended speelgoed, ook wel open einde speelgoed genoemd, is een term die niet meer weg te denken is als het gaat om speelgoed. Ook de termen open ended play of open einde spel komen nogal eens voorbij. Dit speelgoed wordt met de dag populairder en dat is niet gek. Meer en meer speelgoed is gericht op het open einde. In deze blog lees je wat het is, waarom het de creativiteit van je kindje bevordert en waarom het zo leuk is. 

Open ended speelgoed of open einde speelgoed, wat is het?

Het zal geen verrassing zijn dat dit soort speelgoed, speelgoed is met een open einde. Beter gezegd: het is speelgoed waarbij de uitkomst niet vastligt. Misschien zegt dit je nog steeds niets, maar neem het voorbeeld van een puzzel. Pas als de puzzelstukjes in elkaar liggen, is het af. Het doel is om de puzzel te maken. Bij open ended speelgoed geldt juist het tegenovergestelde en zijn er geen verwachtingen. Oftewel: er is een open einde. 

Het is vaak speelgoed zonder ‘te veel poespas’. Het heeft simpele vormen en suggereert niet ‘iets’ te zijn. Zo bepaalt jouw kindje zelf wat het is en speelt hetzelfde stuk speelgoed iedere dag weer een andere rol. 

Kind speelt met open einde speelgoed

De voordelen van open ended speelgoed

Je kindje laten spelen met dit speelgoed heeft veel voordelen. Zo: 

  • Is het duurzaam; 
  • Bevordert het open einde de creativiteit; 
  • Stimuleert het motorische skills; 
  • Zorgt het voor een rustige uitstraling in huis. 


Het is duurzaam

Buiten het feit dat dit speelgoed vaak duurzaam is vanwege duurzame materialen, is het ook duurzaam omdat je kindje er veel langer mee speelt. Juist omdat je kindje iedere keer weer vanuit nieuwe fantasieën en ideeën speelt, verveelt het veel minder snel dan ander speelgoed. Je kindje raakt daardoor minder snel uitgespeeld.

Bovendien is het makkelijk te combineren met andere soorten speelgoed, omdat het – met welke beleving dan ook – bij veel ander speelgoed past. 

Het bevordert creativiteit en verbeelding

Bekijk de verschillende soorten open ended speelgoed maar eens. Geen auto’s met luide toeters of rinkelende kassa’s, maar juist abstracte vormen. Precies die abstracte vormen spreken de fantasie van je kindje aan. Kinderen zijn creatief, wat naar voren komt met open ended speelgoed. Waar bepaalde vormen of blokken de ene keer lading voor een vrachtauto zijn, gebruikt je kindje ze de dag daarna weer om een huis mee te bouwen. De verbeeldingskracht wordt alleen maar groter en groter, omdat de fantasie niet wordt beperkt. 

Stimulering van de motoriek 

Dit speelgoed is goed voor de motorische ontwikkeling. Denk maar eens aan een blokkenspel. Kinderen leren spelenderwijs steeds beter hoe het stapelen werkt bijvoorbeeld. Dit stimuleert de fijne en grove motoriek.

Open ended speelgoed oogt rustig en simpel

Had je ooit gedacht dat het speelgoed van je kindje een ware blikvanger zou worden? Dat is echt wel een win-win situatie, toch? Open ended speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout of zijde. Ook al zijn die producten vaak ook leuk gekleurd, toch vormt het met elkaar een fijn rustgevend geheel en het past daarom perfect bij een leuk ingerichte speelhoek in de woonkamer. 

Stapelstenen als open ended speelgoed


De fijnste merken voor open ended speelgoed

Open ended speelgoed is geen uitzondering meer. Waar de term een aantal jaar geleden nog veel vraagtekens opriep, is dit soort speelgoed bij veel gezinnen inmiddels niet meer weg te denken. De 2 bekendste merken voor dit soort speelgoed zijn Grimm’s en Grapat. 

Grimm’s open ended speelgoed vanaf babyleeftijd

Grimms is een bekend merk – misschien wel hét bekendste merk – als het gaat om antroposofisch houten speelgoed. Wellicht ken je de regenbogen? Grimm’s speelgoed is duidelijk herkenbaar aan de simpele vormen en kleuren. Zij ontwerpen al hun producten vanuit de open ended gedachte. Grimm’s biedt dit soort speelgoed aan voor verschillende leeftijden, zelfs al vanaf 0 jaar.


Open ended speelgoed vanaf babyleeftijd van Grapat

Een ander bekend merk is Grapat. Ook dit – ogenschijnlijk – simpele speelgoed prikkelt de fantasie van kinderen van verschillende leeftijden. Het open ended speelgoed van Grapat is ook verkrijgbaar vanaf de babyleeftijd.

Ben jij ook fan van deze vorm van speelgoed of wil je hiermee beginnen? Bekijk hier het assortiment van speelgoed van Grimms en Grapat. 

Veel speelplezier! 

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop