op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Speelhoek inrichten; een beter plan dan een complete speelkamer inrichten

Speelhoek inrichten: een beter plan dan een complete speelkamer inrichten

De blogs, Pinterest ideeën en inkijkjes van ingerichte speelkamers vliegen je om de oren. De één nog mooier en sprookjesachtiger dan de ander. Maar wist je dat een aparte speelkamer inrichten niet eens per se nodig is? In dit artikel lees je waarom dat zo is en vind je tips, inspiratie en ideeën voor het inrichten van de speelhoek in de woonkamer, zodat je hier zelf mee aan de slag kunt. 

Een speelhoek inrichten vs. een speelkamer inrichten

Hoewel een aparte speelkamer inrichten op latere leeftijd echt wel een goed idee is, is het op jongere leeftijd fijner voor kinderen om een eigen speelhoek in de woonkamer te hebben. Kindjes vinden het veel te fijn bij jou. Ze spelen en dartelen liever om je heen. Een fijne speelhoek in de woonkamer inrichten is daarom veel gezelliger.

Met een speelhoek in de woonkamer hoort je kindje er helemaal bij

Met een eigen speelhoek in de woonkamer voelen kinderen zich écht onderdeel van het gezin. Net zoals jouw spullen in het huis staan, staat ook het speelgoed van je kindje in de woonkamer. Je kindje voelt dat er ook plek voor hem of haar is. Dat geeft een geborgen en vertrouwd gevoel. Bij een aparte speelkamer is dat gevoel minder, zeker op jongere leeftijd. 

Inspiratie en ideeën voor het inrichten van de speelhoek

Ben je op zoek naar inspiratie en ideeën bij de inrichting van de speelhoek? Zorg dan dat je – naast veiligheid natuurlijk – rekening houdt met:

  • Voldoende opbergruimte; 
  • Een fijn kleed dat uitnodigt om op te spelen;
  • Genoeg uitdaging;
  • Gezellige decoratie. 

Zorg voor een speelhoek met opbergruimte

De eerste gedachte die misschien bij je opkomt als je denkt aan het inrichten van een speelhoek in de woonkamer is: help, rommel! Gelukkig hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. De speelhoek hoeft helemaal niet overladen te worden met speelgoed als je het principe van Toy rotation toepast. Zorg voor een speelhoek met ‘opbergruimte’ door middel van een mooie opbergmand voor blokken, en voor losse elementen zoals houten ringen gebruik je leuke bakjes. Het overige speelgoed zet je bijvoorbeeld in een open kast

Creëer genoeg uitdaging

Hoe jong kinderen ook zijn, uitdaging is altijd goed. Het is het alleen maar leerzaam om kinderen op verschillende manieren te prikkelen en te stimuleren om te spelen. Maak bijvoorbeeld een gezellig hoekje met een klein bureautje om aan te zitten. De ene dag zet je daar de tekenplank alvast op klaar met krijtjes in de houder en de andere dag tover je de bak met kinetisch zand tevoorschijn. 

Een open kast in de speelhoek

Denk bij het inrichten van de speelhoek aan het toevoegen van een open kast. Dit stimuleert kinderen om zelf het speelgoed pakken. De kast is immers open en kinderen kunnen hier makkelijk bij. Het nodigt daarom veel meer uit om ergens mee te gaan spelen dan dat ze een complete mand overhoop moeten gooien. 

Voor jullie als ouders is de open kast wel iets meer werk, want ’s avonds ruim je ‘m altijd weer even netjes in zodat de speelhoek de volgende dag weer uitnodigend is. Maar als je toy rotation toepast, dan is dat allemaal best te overzien! 

Denk aan decoratie bij het inrichten van de speelhoek

Omdat je natuurlijk graag wilt dat de speelhoek van je kinderen goed past in het geheel van jullie woonkamer hoef je natuurlijk niet helemaal los te gaan met ander behang of kinderlijke posters (mag wel!). Als je de basis neutraal houdt dan doet al het mooie speelgoed de rest. Af stylen met een tof kleed maakt de speelhoek niet alleen gezellig maar werkt ook uitnodigend voor je kindje. Leg het kleed bijvoorbeeld voor de open kast. Je zult zien dat dit snel de favoriete plek wordt.

Heb je genoeg ideeën voor de inrichting van de speelhoek?

Heb je genoeg inspiratie en ideeën gekregen voor de inrichting van de speelhoek in de woonkamer? Bekijk hier de open kasten die perfect passen in de speelhoek. Succes!  

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop