op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Waarom nat in nat schilderen de perfecte bezigheid is voor kinderen

waarom nat in nat schilderen de perfecte bezigheid is voor kinderen

Nat in nat schilderen – ook wel nat in nat verven genoemd – is een leuke schildertechniek om je kinderen mee bezig te houden. Maar wat is nat in nat schilderen eigenlijk? Hoe werkt nat in nat schilderen? Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om deze activiteit uit te voeren met kinderen en vooral: hoe bereid je dit het beste voor?

In dit artikel lees je alles over deze procesgerichte schildertechniek, krijg je goede tips die onmisbaar zijn als jij en je kinderen dit creatieve proces starten én lees je waarom nat in nat schilderen eigenlijk een hele bijzondere bezigheid is. Veel plezier!

Wat is nat in nat schilderen of verven?

De naam zegt het eigenlijk al. Nat in nat schilderen is een techniek waarbij je steeds een nieuwe (en dus natte) laag verf aanbrengt op de eerder aangebrachte verf. Nat in nat verven dus. 

De schildertechniek is al eeuwen oud. Beroemde schilders zoals Monet en van Gogh voltooiden hun schilderijen met deze techniek vaak binnen één dag, omdat het juist niet hoeft te drogen. Oftewel: wie weet worden onze kinderen nét zulke creatieve grootheden als deze beroemdheden. 

Deze vorm van schilderen doe je op therapeutisch papier. Kleuren en vormen vloeien in elkaar over, waardoor nieuwe, gemixte tinten en figuren ontstaan. Schilderen is daarom niet ‘zomaar’ schilderen. Het is één grote beleving. 

Nat in nat schilderen en antroposofie

Reiger en de Raaf biedt veel antroposofisch speelgoed aan. En laat dat nu nét goed aansluiten bij het nat in nat verven. Pedagoog Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofie en de leider van de Vrije School. Steiner is ervan overtuigd dat ieder kind zich wil ontwikkelen vanuit intrinsieke motivatie. 

Eigen creativiteit en initiatief spelen hierin een belangrijke rol. Juist daarom sluit het nat in nat schilderen hier zo goed op aan. Laat je kind het maar zelf doen!


Laat de ‘schilderregels’ los

Nat in nat schilderen is misschien een tikkeltje anders dan je gewend bent. Waar jij op de basisschool geleerd kreeg om velden vol bloemen (na) te tekenen, draait het bij het nat in nat schilderen júíst om het loslaten van de regels. Laat je kind lekker met de kwasten over het vel papier gaan, óók als jij je stiekem afvraagt wat het resultaat wordt. 

Het schilderen op gevoel, vanuit plezier en intuïtie, zorgt voor een hele andere beleving van het schilderen. Je zult merken dat je kind zich hierdoor veel makkelijker overgeeft aan het proces. Hoe bijzonder is dat? Bovendien draait het er helemaal niet om wie als beste een huis schildert. Omdat dit stukje van ‘de beste willen zijn’ wegvalt, krijgt je kind veel meer zelfvertrouwen. Win win dus. 

Wat heb je nodig bij nat in nat verven?

Nat in nat verven vergt wat voorbereiding. Zorg dus dat je alle spullen in huis hebt voor een goed begin. 

Dus: wat heb je nodig?

Voorbereiding

Alle spullen besteld? Dan is het tijd voor de voorbereiding. 

Stap 1: leng de aquarelverf aan met water
Stap 2: maak het therapeutisch papier aan beide kanten nat
Stap 3: strijk het therapeutisch papier met een sponsje strak op de schilderplank
Stap 4: zet de verfpotjes (en eventuele verfschaaltjes) klaar en pak de kwasten
Stap 5: schilderen maar! 

Wat verder nog goed is om te weten over het nat in nat schilderen:

  • Bewaar, net zoals bij andere schilderactiviteiten, de verf in afsluitbare potjes, zodat je er later ook nog plezier van hebt. Deze houder met potjes is hiervoor handig.
  • Ga je nat in nat verven met een peuter? Gebruik dan meerdere kwasten, zodat je peuter niet met de gekleurde kwasten in de andere potjes roert. 

Waarom nat in nat schilderen zo bijzonder is

Eerder schreven we al over het groeiende zelfvertrouwen van je kind en het loslaten van de ‘regels’. En wat nog fijner is: je doet dit lekker samen. Hoe leuk en gezellig is dat? 

Maar naast het creatieve proces is het ook interessant om je kind te ‘observeren’. Ontstaat er frustratie of ongeduld, omdat er ‘niets ontstaat’ op papier? Hoe gaat je kind hiermee om? Keert je kind naar binnen, of juist naar buiten door te zingen of honderduit te kletsen? Het zijn allemaal interessante waarnemingen die jij als ouder ziet gebeuren. 

Nat in nat schilderen: bestel je items in de webshop

Toegegeven: het vergt wat voorbereiding om te beginnen met het nat in nat schilderen. Start dus op tijd en zorg dat je de juiste items in huis hebt. Veel kun je in onze webshop bestellen. 

En het resultaat? Dat krijgt vast en zeker een mooi plekje in huis.

Heel veel schilderplezier en geniet van jullie qualitytime.

Bestel hier jouw nat in nat schilderitems

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop