op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Waarom babyspeelgoed een goede stimulans is voor je kindje

waarom babyspeelgoed een goede stimulans is voor je kindje

Dat jouw baby vooral liefde, aandacht en geborgenheid nodig heeft, is wel algemeen bekend. Je baby dicht bij je houden, veel knuffelen en warmte geven zijn belangrijke dingen in de eerste paar maanden na de bevalling. Veel ouders denken daarom dat babyspeelgoed overrated is. Een baby ‘kan immers nog weinig’. Toch is het tegenovergestelde waar. Speelgoed voor een baby is wel degelijk goed voor de ontwikkeling. We leggen je daarom graag uit wat voor soort speelgoed passend is voor baby’s per leeftijd en vooral waarom dat zo is. 

Onderscheid in babyspeelgoed en de leeftijd van kindjes

In het eerste levensjaar van een baby zul je iedere dag andere ontwikkelingen zien. In het begin zijn dit kleine stapjes, zoals het steeds langer openen van de oogjes, maar na een tijdje merk je dat er steeds meer interactie plaatsvindt. Bij iedere fase horen dus nieuwe ontwikkelingen. Het is daarom hartstikke leuk en stimulerend om daar passend speelgoed bij te hebben. Babyspeelgoed dat écht aansluit bij de fase. En dat begint vroeger dan je misschien denkt. 

Wat belangrijk is om te vermelden, is dat er geen strikte periodes zijn en dat ieder kindje zich ontwikkelt op zijn of haar tempo. Is jouw baby wat langzamer met bepaalde stappen? Dan is dat totaal niet erg. Ieder tempo is helemaal oké. Zie dit artikel daarom als inspiratie om leuke ideeën op te doen, maar probeer niet te krampachtig vast te houden aan een bepaalde leeftijd of fase. 

Bestaat er al speelgoed voor een baby van 3 maanden?

We weten allemaal dat een bevalling hard werken is voor moeder en kind. Dit heeft natuurlijk enorme impact op een baby’tje. Speelgoed is dus niet iets wat direct belangrijk is tijdens de eerste maand. Bovendien kunnen baby’s in deze tijd nog niet heel veel zien. Enkele weken later is dat wel het geval. Naarmate baby’s steeds meer kunnen zien, horen en voelen wordt babyspeelgoed interessanter. 

Speelgoed voor baby’s van drie maanden is daarom vooral op de basis en zintuigen gericht. Ondanks het feit dat baby’s onder de drie maanden vooral nog lekker liggen en geknuffeld willen worden, zijn er genoeg speeltjes die juist een reactie op aanrakingen of geluiden stimuleren. Laat je baby maar lekker ontdekken, prikkel de zintuigen en je zult zien dat er iedere dag weer meer reactie komt. Hoe leuk is dat?

Leuk speelgoed voor baby’s onder de drie maanden is dus bijvoorbeeld:


Het leukste speelgoed voor baby’s van 6 maanden

Vanaf de drie maanden gaat je baby steeds meer ontdekken, zien en meekrijgen van de wereld om zich heen. Meer en meer zul je in deze periode het hoofdje omhoog zien gaan. 

Tip: wist je dat er babyspeelgoed bestaat dat het trainen van de nekspieren daarmee stimuleert? Een voorbeeld is de Montessori Spinning Drum.

De periode tussen de drie en zes maanden is dus hartstikke bijzonder. Vormen, kleuren en ook geluiden worden steeds interessanter. Het bewustzijn van baby’s groeit echt met de dag. Het grissen, grijpen, vasthouden, bewegen en hierop reageren wordt steeds leuker voor jouw kindje. Dit soort speelgoed draagt dus zeker bij aan de visuele ontwikkeling en het visuele vermogen. 

Speelgoed voor baby’s tot zes maanden dat het altijd goed doet:

Tip: krijgt jouw baby rond de zes maanden (of eerder of later natuurlijk) tandjes? Dan is een bijtring ook altijd fijn. 

Babyspeelgoed voor kindjes van 9 maanden

Vanaf de zes maanden gaan de meeste baby’s steeds meer draaien, misschien zelfs rollen of zelfstandig zitten. Dat is hard werken hoor 😉 Toch zul je zien dat baby’s op deze leeftijd meer en meer in staat zijn om te bewegen. Wil je dit op spelenderwijze ondersteunen? Bewegend of draaiend speelgoed waar bijvoorbeeld belletjes in zitten, stimuleert de motorische en auditieve ontwikkeling extra goed. 

Leuk speelgoed voor baby’s van negen maanden:


Houten babyspeelgoed is duurzaam én leuk

Naast dat speelgoed leuk is, is het dus ook stimulerend en motiverend voor bepaalde ontwikkelingen die horen bij de leeftijd van baby’s. Het is dus veel meer dan het spelen zelf. Naast bovengenoemde redenen voor het kopen van babyspeelgoed kan ook duurzaamheid een rol spelen in kopen van speelgoed. 

Dat komt goed uit want houten speelgoed is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Het gaat lange tijd mee en – uiteraard – wordt er geen plastic in verwerkt. Is dat geen win-win? Eén nadeel: de keuze wordt niet makkelijker als je ziet hoe groot ons aanbod is in houten speelgoed. Veel succes met de keuze!

Inspiratie voor speelgoed voor peuters vind je hier

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop