op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Wat is een invitation to play en hoe werkt dit voor kinderen?

Wat is een invitation to play en hoe werkt dit voor kinderen?


Zoals de woorden ‘invitation to play’ al doen vermoeden, komt het neer op speelgoed zo uitnodigend mogelijk maken dat kinderen er vanzelf mee gaan spelen. Hoe fijn is dat? Maar is het wel zo simpel als het klinkt? En wat is de invitation to play, oftewel die uitnodiging om te spelen, dan? Wat betekent dit en hoe kun je hier als ouder op inspelen? Alles over dit onderwerp lees je in deze blog. 

Wat is een invitation to play en waar komt het vandaan?

Een stukje achtergrondinformatie eerst. Het concept is afkomstig vanuit de onderwijsstroming van Reggio Emilia en het gedachtegoed van Montessori. Deze onderwijsstroming en dit gedachtegoed stellen de ontdekkings- en verkenningstocht van kinderen centraal. 

Dit doe je met een een invitation to play door bepaald speelgoed (of materiaal) zo aan te bieden dat kinderen hiermee gaan spelen. Dit kan door:

 • Speelgoed op een uitnodigende manier neer te zetten
 • Een spelactiviteit helemaal klaar te zetten 

Invitation to play en open ended speelgoed

Eerder schreven we een blog over open ended speelgoed. Dit is speelgoed met een open einde, dat op diverse manieren gebruikt kan worden door kinderen. Een brandweerauto is een brandweerauto (en dus geen open ended speelgoed), terwijl een rood blokje voor een kind vanalles voor kan stellen. Er wordt aanspraak gemaakt op de verbeelding en fantasie van kinderen. Er is dus geen bepaald doel aan het speelgoed verbonden. Vaak zie je dat open ended speelgoed gebruikt wordt voor een invitation to play. Maar het kan ook heel goed met speelgoed dat niet open ended is, zoals bijvoorbeeld een autobaan met leuke auto’s.

Uitnodiging tot spel met items die niet open ended zijn, kan ook heel goed


Wat zijn de voordelen van een invitation to play?

De definitie van invitation to play is leuk, maar wat levert het voor je kindje op? Dat is best veel:

 • Speelgoed wordt (opnieuw) interessant
 • Het speelgoed of de spelactiviteit wekt de nieuwsgierigheid
 • Het stimuleert de zelfstandigheid 
 • Het stimuleert de fantasie

Speelgoed wordt (weer) interessant

Speelgoed dat eerder werd overgeslagen om mee te spelen, wordt – nu het ineens weer uit de kast getoverd wordt – weer leuk om mee te spelen. Door het op een uitnodigende manier klaar te zetten, zul je zien dat er vanzelf weer mee gespeeld wordt. 

Het wekt de nieuwsgierigheid

Stel je eens voor dat je als kind beneden komt of uit school thuiskomt en er staat speelgoed klaar. Verrassing! 

De reacties van kinderen hierop zijn verschillend. Eén ding is zeker: de belangstelling wordt in ieder geval gewekt. Duikt jouw kind er juist direct op af? Schuifelt jouw kind langzaam richting het speelgoed met een afwachtende, maar stiekem toch nieuwsgierige houding? 

Het is interessant om te zien wat de reactie is op de invitation to play. 

Het stimuleert de zelfstandigheid

Zodra je iets hebt klaargezet, is je kindje sneller geneigd om – alleen – te spelen, zonder jou erbij nodig te hebben. Het speelgoed staat er immers al en je kindje hoeft alleen maar ‘aan te schuiven’ bij wat je hebt klaargezet. De stap om zelfstandig te spelen, is hierdoor een stuk kleiner. Een invitation to play is dus goed voor kinderen die nog erg op hun ouder(s) leunen. 

Natuurlijk hoef je niet per direct iedere dag speelgoed klaar te zetten, maar door hier af en toe mee te experimenteren, zul je zien dat de zelfstandigheid toeneemt. 

Het stimuleert de fantasie

Aangezien een invitation to play vaak gepaard gaat met open ended speelgoed zul je zien dat de fantasie gestimuleerd wordt, omdat er geen regels zijn. Je kind bepaalt zelf hoe hij of zij het speelgoed gebruikt, waar het voor dient en wat het is. Is een blokje voor je kind een huis, een auto of zelfs een raket? Het maakt niet uit: spelen is spelen en hierdoor wordt de fantasie geprikkeld. Dit is goed voor de ontwikkeling in alle opzichten. 

Hoe kijk jij tegen invitation to play aan?

In deze blog heb je gelezen wat een invitation to play is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je als ouder speelgoed of activiteiten op kunt zetten om het uitnodigend te maken voor je kind. 

Ben je op zoek naar speelgoed om een mooie invitation to play op te zetten? Bekijk dan onderstaande items uit onze webshop voor eindeloos speelplezier:

Dit is een voorbeeld van een sensorische invitation to play, maar zo kun je er natuurlijk op veel verschillende manieren eentje neerzetten.

Zet jij wel eens een uitnodiging tot spelen neer? Tag ons vooral op Instagram, dan kunnen we elkaar inspireren.

0
  0
  Jouw winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de shop