op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Wat is kinetisch zand en waarom is dit het perfecte speelgoed voor kinderen?

Wat is kinetisch zand en waarom is dit het perfecte speelgoed voor kinderen?

Creaties maken en lekker met de handen spelen: daar worden kinderen blij van. Laat dat nu met dit zand heel goed kunnen. Kinetisch zand, ook wel magisch zand, magnetisch zand of binnenspeelzand genoemd, is daarom ontzettend populair onder kinderen. Niet alleen onder kinderen trouwens, want ook ouders worden er blij van. Het levert namelijk véél minder rotzooi op dan ‘gewoon’ zand. Waarom dat zo is, lees je onder andere in deze blog. 

Wat is kinetisch zand?

Heerlijk, dat spelen met kinetisch zand, maar wat is het eigenlijk? Om er écht achter te komen wat het is, kun je dit het beste gewoon eens vasthouden. Pas dan weet je hoe het écht voelt. 

Kinetisch zand bestaat uit normaal zand en ongeveer 2% bindmiddel. Het bindmiddel zorgt ervoor dat je het zand kunt kneden tot één geheel, maar zodra je erin knijpt valt het weer uit elkaar. Zie het als een mix tussen klei en zand. 

Kinetisch zand

Kinetisch zand zorgt voor minder ‘troep’

Waar de meeste ouders met hun ogen beginnen te rollen als er weer voor de zoveelste keer bergen zand in de woonkamer belanden, is dit zand ideaal. Het zand ‘plakt’ namelijk door het bindmiddel aan elkaar vast. Zo vormen zich een soort ‘draadjes’, waardoor je weinig tot geen last zult hebben van losse zandkorrels die door het huis dwarrelen. Dat scheelt jou weer uren stofzuigen dus. 

Zorg wel altijd voor een vlakke ondergrond, zodat je voorkomt dat het zand tussen de richels van een houten tafel belandt bijvoorbeeld.  

Het is lastig om te beschrijven hoe het werkt en hoe het voelt. Kom het vooral eens voelen in de winkel!


Waarom is kinetisch zand zo leuk?

Kliederen, kneden, vormen maken, experimenteren, ontdekken: kinderen houden ervan. Het is voor hen hartstikke leuk om vol beleving met handen te spelen. Het is niet alleen waardevol om de creativiteit de vrije loop te laten gaan, maar ook om de fijne motoriek te stimuleren door vormen te maken. Zonder doel, zonder dat iets ‘af’ moet of ‘goed’ moet zijn. Daarom past het ook zo goed bij de visie van Reiger en de Raaf!

Laat je kind lekker spelen: dit helpt alleen maar mee in de ontwikkeling van kinderen. 

Het leuke aan dit magische zand is dat je ermee kunt ‘bouwen’. Bouwen staat tussen aanhalingstekens, omdat je niet moet verwachten dat er complete kastelen geconstrueerd kunnen worden. Maar zandtaartjes in verschillende vormen kunnen heel mooi gemaakt worden met dit zand. Prik je vervolgens met je vingers in het bouwwerk en begin je erin te kneden? Dan zakt het bouwsel weer in elkaar. 

Wist je trouwens dat dit fijne zand ook voor volwassenen heel leuk kan zijn? Het heeft echt een ontspannende werking. Bij ons in de winkel staan ook ouders regelmatig 5 minuten in het zand te kneden!

Is kinetisch zand gevaarlijk?

De vraag of kinetisch zand gevaarlijk is, heeft een tijdje centraal gestaan. Gelukkig is dat niet het geval. Het is getest en zou nooit toegestaan worden in Nederland als het gevaarlijk zou zijn. 

Ondanks het feit dat het niet gevaarlijk is, is het – net als gewoon zand – natuurlijk niet eetbaar. 

Op de doos staat dan ook dat kinetisch zand niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar. Maar als jouw kindje 2.5 is en niks meer in zijn of haar mond stopt, kun je het prima aanbieden.


Opgeruimd staat netjes: een houten bak voor kinetisch zand

Kinetisch zand zorgt voor minder rotzooi dan ‘normaal’ zand, maar opbergen moet je het toch. Hoewel het eigenlijk niet uit kan drogen, is het natuurlijk wel handig om alles bij elkaar te houden en op te ruimen. De houten Sensory bak die we verkopen is hier perfect voor. Afsluiten is niet nodig. Is er een tijdje niet met het zand gespeeld? Kneed het dan even stevig door.  

In onze webshop vind je alle items om het spelen met kinetisch zand én het opbergen daarvan tot een succes te maken: 

Veel speelplezier!

In de bak voor kinetisch zand kun je ook ander sensorisch materiaal stoppen. Kijk hier wat we allemaal hebben!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop