op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Hoe Montessori speelgoed een rol kan spelen bij de ontwikkeling van kinderen

Hoe Montessori speelgoed een rol kan spelen bij de ontwikkeling van kinderen

Montessori is onder de leraren in Nederland, en wellicht ook onder sommige ouders, waarschijnlijk een bekende naam. Ondanks het feit dat ze niet meer leeft, worden haar ideeën nog altijd nagestreefd en nageleefd. Dit zien we terug in bepaalde opvoedkundige manieren en zelfs in speelgoed. In deze blog lees je meer over wie Montessori was, de gedachte achter haar opvoeding, de bijbehorende levensfases en hoe dit gekoppeld is aan bepaald speelgoed. 

Wie is Montessori?

Montessori, antropologe, lerares en pedagoog, is geboren in 1870 en staat bekend om de quote: ‘Help mij het zelf te doen’ als het gaat om kinderen. Deze uitspraak vormt een mooie samenvatting van haar opvoedkundige methode die ze ontwikkelde in Italië. Het komt erop neer dat kinderen zich graag zelf willen ontwikkelen en een natuurlijke drang hebben om zichzelf te ontplooien. Een eigen verkenningstocht dus. Belangrijk is om dit vervolgens als ouder (of als leraar) te stimuleren. Hoe? Met speelgoed bijvoorbeeld. 

Omdat deze webshop gericht is op duurzaam speelgoed, met veelal open ended speelgoed, vonden we het een goed idee om je meer uitleg te geven over de gedachte achter de opvoeding van Montessori en Montessori speelgoed. Er zit namelijk een duidelijke samenhang tussen de opvoeding en het speelgoed dat gebaseerd is op de gedachtegang van Montessori. De stimulering van het zelf ontdekken natuurlijk. 

De levensfases en opvoeding van Montessori

Montessori gaat uit van drie verschillende fases tot de 18 jaar. Dit zijn periodes die staan voor een groei naar volwassenheid zoals ze het zelf zo mooi noemt. De verschillende periodes die ze onderscheidt, zijn:

 • De eerste periode van 0-6 jaar: baby’s, dreumesen, peuters en kleuters
 • De periode van 6-12 jaar: basisschoolleeftijd
 • De laatste periode van 12-18 jaar: tieners

Bij iedere leeftijd hoort een bepaalde manier van opvoeden. Een baby benader je natuurlijk op een andere manier dan een kleuter. Bij iedere leeftijd hoort vervolgens ook weer ander speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van kinderen en bepaalde vaardigheden. 

Montessori speelgoed helpt bijvoorbeeld bij de fijne motoriek en creëert nieuwsgierigheid. Het naspelen van wat kinderen in het echte leven zien, hoort er ook bij.

Eerder schreven we ook twee blogs over speelgoed voor baby’s en speelgoed voor peuters.

Montessori speelgoed 

Om kinderen, per leeftijdscategorie, te stimuleren in hun behoefte helpt het om daarop in te spelen. Dit kan op de volgende manieren:

 • Met speelgoed zo neerzetten dat het uitnodigt om te spelen
 • Door te roteren met speelgoed dat je al in de kast hebt staan
 • Door fijne materialen aan te bieden
 • Door bovenstaande punten in een juiste omgeving plaats te laten vinden 

Montessori speelgoed is dus speelgoed dat de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen stimuleert. Het moet uitnodigen om te spelen en te verkennen. Montessori speelgoed heeft dus een educatief karakter en laat tegelijkertijd zien dat spelenderwijs leren juist ontzettend leuk is voor kinderen. 

Zolang je deze Montessori gedachte in je achterhoofd houdt bij het kiezen van speelgoed, zit het goed. We schreven hier al eens eerder een blog over.

Toy rotations en open ended speelgoed

Eerder schreven we al een blog over toy rotations. Dit is een manier om speelgoed te roteren en om te wisselen. Zo stimuleer je kinderen om met verschillend speelgoed te spelen met diverse doelen. Je zorgt dan voor rotaties met verschillende categorieën. Dit levert een opgeruimd huis op, meer afwisseling voor je kind en inzicht in waar je kind graag mee speelt. 

Ook open ended speelgoed is een manier om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. Het is speelgoed met een open einde, zonder dat iets goed of fout is, of ‘af’ moet zijn. 

Montessori speelgoed bestellen uit de webshop?

Ben je op zoek naar mooi en duurzaam Montessori speelgoed waarmee je je kindje hartstikke blij maakt? Denk dan eens aan de volgende items:

Ga hier naar het Montessori speelgoed

0
  0
  Jouw winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de shop