op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

De magie van Small World Play: een wereld vol wonderen

De magie van Small World Play: een wereld vol wonderen

Een eigen, kleine wereld vol wonderen en avonturen, waar kinderen hun eigen verbeelding tot leven brengen. Dat klinkt toch ontzettend fijn voor je kindje? En gelukkig kan dat, met small world play. Het spelen op deze manier opent een spreekwoordelijke deur naar een wereld vol mogelijkheden. Een wereld waar kinderen spelen op hun manier, met hun fantasieën en eigen ideeën.

Wat is Small World Play?

Het kan zijn dat de term Small World Play nog onbekend is voor jou. Niet heel gek hoor, want er wordt ook nog niet veel over geschreven en gedeeld. Toch is het Small World Play idee eigenlijk al hartstikke oud. Denk maar eens terug aan de tijd dat je speelde met een poppenhuis inclusief bijbehorende attributen of de miniatuurboerderij waar je zelf mee speelde toen je zes jaar oud was. 

Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van wat Small World Play is. Zie het als een speeltechniek waar kinderen met speelgoedfiguren en andere kleine ‘accessoires’ spelen om hun eigen ‘levende’ wereld te creëren. Een complete wereld wordt op deze manier tot leven gebracht. 

Zijn er regels voor Small World Play? 

Nee, juist niet. De ‘miniwereld’ kan vanuit alles ontstaan. En dat is juist het mooie. Kinderen worden juist helemaal vrij gelaten in hun spelen. Dat brengt ons op de vele voordelen.. 

De voordelen van Small World Play

Natuurlijk is het fijn als jouw kindje zich lekker kan vermaken en plezier heeft tijdens het spelen. Toch heeft Small World Play nog veel meer voordelen. 

Het:

  • Verbetert de verbale ontwikkeling en taalontwikkeling van kinderen. In deze spelvorm zul je merken dat kinderen continu lekker aan het babbelen zijn. Ze spreken uit wat ze aan het doen zijn, voeren een dialoog met de ‘personages’ en brengen speelgoed daadwerkelijk tot leven door hardop te praten. Dit zorgt ervoor dat het spraakvermogen tijdens én na het spelen aanzienlijk verbetert. 
  • Stimuleert de verbeelding. Zoals gezegd zijn er geen regels. De creatieve ontwikkeling wordt dus vanzelf gestimuleerd, omdat kinderen zelf bedenken hoe ze spelen en wat voor rollenspel erbij komt kijken. Met Small World Play gebeurt dit veel meer dan wanneer kinderen met (alleen) een auto spelen bijvoorbeeld. 
  • Zorgt voor (meer) emotionele expressie. Dat klinkt zwaar, maar dat is het niet. Het geeft kinderen juist de mogelijkheid om bepaalde emoties uit te drukken via de ‘personages’ waar ze mee spelen. Het geeft vrijheid om eigen verzonnen verhalen te delen. Omdat ze dit tijdens het spelen leren en ontwikkelen, wordt emoties uitdrukken in het dagelijkse leven ook makkelijker.  
  • Stimuleert sociale interactie. Bij dit spel zul je vaak een rollenspel en meerdere ‘verhalen’ zien. Kinderen kunnen alleen spelen en met zichzelf kletsen, maar het de spelvorm moedigt ook sociale interactie aan. Samen spelen, samen delen. Samen met een ander kindje geeft jouw kind zijn of haar eigen speelwereld vorm. En je raadt het al: dit zie je natuurlijk ook terug in sociale vaardigheden buiten spel.


Extra tips om het spelen nog leuker en leerzamer te maken

Veel Small World Play spelvormen hebben een thema, zoals het boerderijleven, de dierentuin of onderwijs. Wat het thema ook is: zolang jouw kind vrij wordt gelaten en lekker creatief kan spelen, is het goed. Om de verbeelding van je kindje nog meer te laten spreken, is het ook leuk om thema’s toe te passen op de belevingswereld van je kind. Is je kindje bijvoorbeeld jarig binnenkort? Laat dit element dan terugkomen tijdens het spelen.  

Omdat kinderen vaak echte situaties naspelen, is het juist ook leuk om dit nog meer te laten leven met sensorische elementen. Je kunt dan denken aan zand, water, klei of steentjes. Dit zorgt voor nog meer creativiteit en maakt het spelen nog leuker. 

Enkele voorbeelden van Small World Play

Een miniwereld vanuit kan bijna overal ontstaan. Misschien ken je de bekendste voorbeelden zelfs al wel? Een mooie stal met houten diertjes. Maar ook Grimm’s heeft bijvoorbeeld speciale speelwerelden gecreëerd. Dit zijn perfecte voorbeelden van Small World Play. En waar je vroeger al met een ‘old school’ poppenhuis speelde, vinden kinderen dit nu nog steeds heel leuk. Het mooie van deze voorbeelden is dat het volledig uit te breiden is naar wens. Het poppenhuis breid je bijvoorbeeld uit met houten minimeubeltjes en poppetjes. Reken er maar op dat jouw kindje uren zoet is met spelen. 

Heb jij thuis al Small World Play voor jouw kindje of vind je het leuk om hiermee te beginnen? Bekijk dan ons complete Small World Play aanbod. Veel plezier!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop