op werkdagen voor 12 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Sensorisch speelgoed en sensorisch spel: alles over deze manier van spelen

Wat is het toch heerlijk als kinderen eindeloos kunnen spelen, op ontdekkingstocht zijn om de wereld te verkennen en lekker hun eigen ding doen. Spelen kan op veel verschillende manieren, maar één ding is zeker: bij Reiger en de Raaf geloven we 100% in sensorisch spelen. Maar wat is sensorisch spelen? En wat valt er onder sensorisch speelgoed? In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van sensorisch spel. 

Sensorisch speelgoed

Wat is sensorisch spel nu precies?

Misschien kun je het al wel afleiden uit de naam zelf. Sensorisch spel, sensorisch spelen en sensorisch speelgoed is namelijk gericht op het stimuleren van de zintuigen van kinderen. Wat daarmee wordt bedoeld? Kinderen worden met sensorisch speelgoed uitgedaagd om hun zintuigen – in de vorm van kijken, luisteren, proeven, voelen – te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld al door verschillende materialen of texturen te voelen, naar verschillende geluiden te luisteren, bepaalde smaken te ervaren of de ogen de kost te geven. 


Het leukste sensorisch speelgoed vind je bij Reiger en de Raaf

Om de zintuigen van kinderen te stimuleren is er niet veel nodig. Je kunt al op een hele simpele, laagdrempelige manier beginnen met sensorisch materiaal dat je thuis hebt liggen of in de natuur vindt. Denk aan het spelen met water, het gebruiken van kastanjes of freubelen met verpakkingsmaterialen. Knisperen, beweging, sensaties, noem maar op: alles wat de zintuigen prikkelt is al geschikt voor sensorisch spel. 

Natuurlijk is er ook sensorisch speelgoed dat aansluit bij deze kenmerken. Speelgoed zoals kinetisch zand, verschillende kleuren klei, speelrijst, sensorische pittenzakjes en speelzijde zijn stuk voor stuk leuk, leerzaam en prikkelend voor kinderen. 

Waarom is sensorisch spel zo goed voor kinderen?

Als kind ontdek je iedere dag een beetje meer van de wereld en van alles wat er om je heen gebeurt. Sensorisch spelen draagt hieraan bij. Maar er is meer dan dat alleen. Sensorisch spel is niet alleen leuk, maar stimuleert de ontwikkeling van kinderen op meerdere vlakken. 

Hoe dat zit, lees je hieronder. 


Sensorisch spel om te ontprikkelen en ontspannen

We leven in een wereld met steeds meer prikkels: televisie, schermtijd, drukte bij de opvang of veel kinderen op school. Prikkels zijn voor volwassenen soms al overweldigend, laat staan voor kinderen. Er is geen betere manier om even helemaal af te schakelen en te ontprikkelen, dan door middel van sensorisch spel dus. Even pas op de plaats en rustig ontspannen na een drukke en volle dag. Dus ja: dat geldt net zo goed voor kinderen. 

Sensorisch spelen

Sensorisch speelgoed voor de stimulering van de motoriek 

Het spelen met sensorisch speelgoed is goed voor de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek. Het kneden van klei, het spelen met speelrijst of juist het spelen met kinetisch zand zijn hier fijne voorbeelden van. Het activeert het grijpen, vasthouden en aandacht voor iedere handeling die plaatsvindt. Verbetering van de motoriek én plezier hebben in één klap dus. 


Sensorisch speelgoed stimuleert de creativiteit

Zoals we al schreven, is spelen niet alleen leuk. Het stimuleert ook nog eens de verbeeldingswereld en versterkt de verbeeldingskracht. Juist als je zo jong bent. Hoe fijn is het als kinderen helemaal in hun eigen wereld hun eigen verhaal bedenken en verzinnen? Los van alle verwachtingen van de buitenwereld, helemaal in hun element. Sensorisch spel moedigt dit op alle vlakken aan en helpt hierbij een handje. 

Start jij deze ontdekkingsreis samen met jouw kind ook met sensorisch spel, spelen en speelgoed? In de webshop van Reiger en de Raaf en in de fysieke winkel in Breda vind je verschillend sensorisch speelgoed, passend bij iedere leeftijd en bij iedere interesses.

0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar de shop