In onze winkel hebben we een groot aanbod met antroposofisch speelgoed. De term ‘antroposofisch’ roept bij veel mensen vraagtekens op. Vaak horen we dat mensen het een ‘vaag’ of ‘zweverig’ begrip vinden. Daarom leggen we graag kort en helder uit wat dat vreemde woord nou eigenlijk betekent.
Wat betekent antroposofisch precies?
De antroposofie is een geesteswetenschap of filosofie. Volgens de antroposofie leer je door het opdoen van ervaringen en inzichten hoe de wereld in elkaar zit. De grondlegger van de antroposofie is de pedagoog Rudolf Steiner. Hij is ook de leider van de Vrije School zoals we die tegenwoordig nog steeds kennen. Op de Vrije School heerst de visie dat ieder kind zichzelf vanuit intrinsieke motivatie wil ontwikkelen. De creativiteit en het eigen initiatief van het kind worden heel belangrijk gevonden. Het onderwijs, wij als volwassenen, en de materialen op school moeten kinderen hierin ondersteunen en stimuleren.
In het buitenland wordt de Vrije School anders genoemd. Namelijk: Waldorf scholen. Die term kom je in Nederland ook steeds vaker tegen. Daarom is een ander woord voor ‘antroposofisch speelgoed’ dan ook ‘Waldorf speelgoed’.
De definitie van antroposofisch speelgoed
Nu we bovenstaande informatie kennen is de betekenis van ‘antroposofisch speelgoed’ of ‘Waldorf speelgoed’ niet meer zo lastig. Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Vaak is het speelgoed niet tot in detail uitgewerkt. Een poppetje heeft bijvoorbeeld een vrij neutrale gezichtsuitdrukking; zo kan het kind zelf bepalen of de pop boos, blij of verdrietig is.
Antroposofisch speelgoed wordt vaak handgemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. Denk aan hout, katoen en wol. Het speelgoed wordt niet behandeld met chemische materialen; zo komen de kleuren op het speelgoed vaak van plantenextracten.
Voorbeelden van antropofosich speelgoed
Handgemaakte houten producten
De houten producten van Grimm’s dienen vaak ook geen vaststaand doel. De populaire ‘regenboog‘ kan voor kinderen een brug zijn, een tunnel of misschien een grot. Of kijk eens naar deze poppetjes van Grapat. Deze hebben een versimpeld uiterlijk waardoor kinderen zelf betekenis kunnen geven aan emoties of bijvoorbeeld sekse.
Merken als Grimm’s en Grapat maken alles met de hand, en er wordt alleen gebruik gemaakt van hout. Al hun verf is op waterbasis. Het speelgoed is geïnspireerd op de wereld om ons heen; de natuur en al haar facetten.
Natuurlijk speelhout
De producten van Magic Wood laten veel aan de verbeelding over. De ‘forest family’ poppetjes hebben bijvoorbeeld geen gezichtje, en met de ‘eco blocks‘ kunnen kinderen allerlei verschillende spelletjes bedenken.
Magic Wood gebruikt afvalhout om het speelgoed te maken. Het hout wordt zo min mogelijk bewerkt: bij sommige producten zit de schors er nog aan en er is geen gebruik gemaakt van lak of verf. Hiermee komen kinderen directer in contact met de natuur.
Ken jij nog meer antroposofische speelgoed makers? Neem dan contact met ons op! Wij zullen dan ons best doen ze aan het assortiment toe te voegen.
Antroposofische Speelgoed
Ben je benieuwd geworden naar welk antroposofisch speelgoed wij aanbieden? Neem dan een kijkje in onze winkel en laat je inspireren door ons aanbod.