Bij Reiger en de Raaf is niet één gedachtegoed heilig. Er zijn veel filosofieën en visies waar we graag inspiratie uit halen en ons assortiment omheen bouwen. Daarnaast kijken we naar materiaal en of producten onder goede omstandigheden gemaakt zijn. We vertellen je hier graag wat meer over. Was je eigenlijk op zoek naar meer informatie over het ontstaan van Reiger en de Raaf en ons team? Kijk dan even hier.
De antroposofie
Door het opdoen van ervaringen en inzichten leren kinderen hoe de wereld in elkaar zit. Creativiteit en eigen initiatief zijn heel belangrijk. Door middel van speelgoed kun je kinderen hierin stimuleren en motiveren. We bieden daarom een heleboel ‘antroposofisch‘ – of ‘Waldorf’ speelgoed aan. Dit is vaak open ended speelgoed; het speelgoed heeft geen doel. Het kind is volledig vrij zelf te bedenken hoe het speelgoed ingezet kan worden. Mooi vinden wij want als je ergens creatief van wordt, is het je fantasie z’n werk laten doen.
Montessori
Spelenderwijs leren, een vaakgehoorde leus van Maria Montessori waar je misschien niet zo bij stil staat. Maar denk er eens over na. Dat je aan het spelen bent én ondertussen leert. Dat klinkt toch als een enorme win-win situatie?! En het is natuurlijk ook zo; tijdens spel kun je oefenen en dus: leren. In rollenspel speel je situaties na en leer je over hoe anderen ergens op kunnen reageren, tijdens het bouwen met blokken leer je over zwaartekracht en formaten en tijdens het kleien leer je over je eigen krachten en werk je aan je fijne motoriek.
Typisch ‘Montessori speelgoed‘ heeft vaak een doel, een bepaald idee over hoe het speelgoed gebruikt moet worden. Het is realistisch en vrij gedetailleerd uitgewerkt zodat het kind het herkent in de echte wereld, en dus inderdaad; dingen na kan spelen.
Small World Play en andere mooie termen
Als je je eenmaal een beetje begint te verdiepen in het soort speelgoed dat Reiger en de Raaf verkoopt, zul je merken dat het een hele wereld is waar je in kunt verdwalen. Je zult termen horen zoals ‘Small world play‘, ‘Invitation to play‘ en ‘Toy rotation‘. Wij zijn er ook dol op, maar laten we het niet ingewikkelder maken dan dat het is.
Small world play is letterlijk ‘de wereld in het klein spelen’. Met producten als autootjes, poppetjes en boompjes kun je een wereld nabouwen en hier kunnen kinderen heerlijk mee spelen. Als jij die wereld voor ze neerzet zodat ze bij het uit school komen (of na een slaapje) verrast worden dan noemen we dat een ‘Invitation to play’. Je nodigt ze uit om te spelen en geeft ze een zetje in de goede richting door iets aantrekkelijks te presenteren.
Als je steeds een kleine hoeveelheid speelgoed in de speelhoek hebt staan en deze producten steeds afwisselt met andere dan doe je aan toy rotation. Dat kun je op verschillende manieren doen. Als je daar meer over wilt weten, kun je deze blog lezen!
Materiaalkeuze
Naast dat we – zoals je hier boven kunt lezen – het belangrijk vinden dat speelgoed kinderen inspireert en aanmoedigt, vinden we het fijn als speelgoed duurzaam is. Dat het lang mee gaat en het – wanneer je kinderen er mee uitgespeeld zijn – fijn doorverkocht kan worden of misschien zelfs bewaard voor een volgende generatie.
Dat betekent dat veel van ons speelgoed gemaakt is van hout met het FSC-keurmerk. Het betekent niet dat we plastic per definitie vreselijk vinden. Want kwalitatief plastic speelgoed kan ook jaren mee gaan. Denk bijvoorbeeld aan MagnaTiles, Connetix en Sleich diertjes.