Soorten speelgoed

Soorten speelgoed. Iedereen weet dat speelgoed in vele soorten en maten komt. Maar dat bedoelen wij niet met ‘soorten speelgoed’. Wij hebben het over de verschillende ‘speelgoed filosofiën‘ die er zijn. Van small world play en open ended play maar Montessori en Antroposofisch speelgoed. En wat dacht je van seizoenen speelgoed of tafel speelgoed? We leggen de verschillende filosofiën op deze pagina aan je uit zodat je straks gericht opzoek kunt naar het speelgoed waar jouw kind behoefte aan heeft.

Speelgoed Filosofiën

Open-ended play (of open einde spel), Montessori speelgoed, small world play en Antroposofisch speelgoed. Tafelspeelgoed en seizoenenspeelgoed. Wat is er toch veel! Dit zijn de ‘soorten’ of ‘filosofiën’ waarin wij ons speelgoed hebben opgedeeld. Wat al deze verschillende termen betekenen lees je op deze pagina! 

 

Antroposofisch Speelgoed

Van alle soorten speelgoed hoor ik hierover het vaakst dat mensen het ‘niet begrijpen’, en dat ze bang zijn dat hun kinderen er niet mee spelen.

Dat is niet gek want Antroposofisch speelgoed heeft geen doel. Het is de bedoeling dat het kind zelf invulling kan geven aan de betekenis van een stuk speelgoed: open-ended play. De uitwerking is dan ook vaak minder gedetailleerd.

Omdat veel volwassenen dit speelgoed soms ‘moeilijk’ vinden hebben we hier over een wat uitgebreidere pagina ingericht. Die vind je hier

Montessori Speelgoed

Van de soorten speelgoed die wij verkopen is Montessori speelgoed altijd een enorm populaire folosofie.

Dit speelgoed heeft vaak een doel, een bepaald idee over hoe het speelgoed gebruikt moet worden. Het is vaak realistisch en vrij gedetailleerd uitgewerkt zodat het kind het herkent in de echte wereld, en dus inderdaad; dingen na kan spelen.

Denk aan een speel keukentje met pannetjes en een serviesje. Of speelgoed groenten– en fruit om te serveren. 

Open ended play

Of open einde speelgoed, om maar in het Nederlands te blijven. Deze soort speelgoed is sterk gerelateerd aan antroposofisch speelgoed, want open-ended play draait helemaal om het zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed.

Als wij volwassenen een paar bakjes zien, dan zien we een paar bakjes. Maar een kind ziet vaak meer mogelijkheden; ik kan er mee bouwen. Of de bakjes passen in elkaar. De bakjes zijn bootjes voor mijn muizen verzameling. Ik kan de bakjes als schatkist gebruiken en mijn vondsten in sorteren. Oke…you get the point 🙂 

Seizoenen speelgoed

Het begrip ‘tijd’ is voor kinderen erg abstract. Maar het is wel fijn voor ze om voorspelbaarheid in hun leven te hebben. Door stil te staan bij het komen en gaan van de dagen, maanden en seizoenen geef je ze die voorspelbaarheid.

Met een weekkalender kun je bijvoorbeeld heel helder aangeven wanneer een kind zwemles heeft: elke keer als het blauwe poppetje in het midden staat. Zulke vaste momenten kun je ook creeëren met een jaarring en een seizoenstafel. Mooie bomen erop in kleuren passende bij het seizoen, samen opzoek naar dingen uit de natuur en je hebt aandacht besteedt aan steeds veranderen van de omgeving! Wil je meer weten over seizoenstafels? Lees dan onze blog hierover.

Small World play

Dit is een van de soorten speelgoed met een fancy term, maar die iedereen wel herkent. Een kind dat lekker opgaat in zijn of haar eigen gecreeërde wereld. Met huisjes, auto’s, poppetjes die in het dorp wonen en dieren die op de boerderij wonen en ga zo maar door. 

Het is dus, inderdaad, gewoon de grote wereld nagespeeld in het klein. 

Tafelspeelgoed

Wat klinkt dat heerlijk he, tafelspeelgoed. Ik zie het helemaal voor me; op een herfstige dag, einde van de middag of na schooltijd met een kopje thee. Lekker rustig aan tafel zitten en geconcentreerd bezig zijn met kleien, kleuren of een leuk spelletje.

Er zijn tal van soorten speelgoed voor aan tafel. Over het algemeen is de ‘regel’ dat het handiger is om met dit speelgoed aan tafel te zitten dan op de grond bijvoorbeeld. Wij hebben een fijne selectie gemaakt met mooi tafelspeelgoed. 

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN KRIJG

€5 KORTING

OP JE EERSTE AANKOOP VANAF €50


En blijf op de hoogte van nieuwe producten, exclusieve aanbiedingen en alle nieuwe ontwikkelingen.